משלוח חינם מעל 350 ש"ח

סל הקניות שלך עדיין ריק

לא רק בית־ספר -היינות של יקב שורק

לאחר שחינך מאות יצרני יין מקומיים בבית הספר ליין שהוא מפעיל החל משנות התשעים, הגיע הזמן לתת את הבמה המרכזית ליינות המצוינים שניר שחם מפיק ביקב שורק. לרגל השקת המיתוג החדש של סדרת המעבדה, אנחנו גאים לעשות זאת.

״מכל מלמדיי השכלתי״ של תהילים מצטרף לעיתים קרובות אל ״הרבה למדתי מרבותיי, ומחבריי יותר מרבותיי, ומתלמידיי יותר מכולן” של חז״ל, עד שהולחמו לביטוי אחד. אם אתם שואלים אותנו, גם אם זה לא מסתדר כרונולוגית, ייתכן שמי שנתן את ההשראה לפתגם הזה הוא ניר שחם, היינן, הבעלים, המורה, והרוח החיה (מאד) שמאחורי יקב שורק.

הוריו של ניר, יוסי וחלי שחם מהישוב טל שחר שבמטה יהודה, עסקו בחקלאות מסוגים שונים. בין השטחים בהם טיפלה המשפחה היה כרם קברנה סוביניון שניטע ב-1973, ננטש ושוקם לאחר מכן על ידי יוסי, שמכר את היבול שלו ליקב תשבי. בשנת 1993 הגיע לביקור במקום ברי ססלוב, אחד מראשוני יינני הבוטיק בארץ, במהלכו קנה כמות ענבים קטנה לקורס יין שהעביר. ססלוב התרשם מאיכות הפרי והציע ליוסי שותפות: על אדמתו של יוסי, בבית האריזה הישן, יוקם יקב, בו יפיקו השניים יין מאותו כרם איכותי. יוסי קיבל את ההצעה וב-1994 נחנך היקב בו גם המשיכו הקורסים של ברי.

במהלך תקופת בניית היקב, הבן ניר, מדריך כושר קרבי, מדריך טיפוס, גלישה וחילוץ, חזר מטיול אחרי צבא והצטרף לעובדים. כשאר בני המשפחה הוא מצא את עצמו נשאב ליקב כפועל, אחר כך כעוזר, ולבסוף הפך לשוליית היינן ססלוב. במקביל, למד בפקולטה לחקלאות והוכשר כאגרונום. השותפות בין יוסי לברי לא האריכה ימים והתפרקה ב-1996. היקב נשאר ברשותו של יוסי שחם והבציר של שנה זו, הראשון של ניר כיינן, נעשה בליווי היועץ ארקדי פפיקיאן.

בשנת 2004 ניר הציג לאביו תכנית להפוך את היקב לבית הספר המוביל בתחום היין. ״אני מאד אוהב לעשות יין, אבל לא פחות מכך ללמד ולהדריך״ אומר ניר. ״כבן ממשיך בעסק משפחתי התלבטתי מאד האם היקב הוא החלום של אבא שלי או שלי. החלום שלי היה קרוב מאד לשלו אבל שונה מספיק כדי שאהיה בטוח שהוא אכן שלי״. התכנית התאימה מאד ליוסי וחלי, שבדיוק עברו לגור בלב תל אביב. וכך, בקיבוץ נחשון, הוקם ׳שורק׳ במתכונתו הנוכחית: יקב ובית ספר ליין, שחזונו הוא להרבות שמחה באמצעות עשיית יין. למעלה מ-150 יקבים פעילים שנולדו ב׳שורק׳ הלוקחים חלק מרכזי במהפכת היין שחוותה ועדיין חווה ישראל בשנים האחרונות, יכולים להעיד על כך שהחזון הוגשם. 

עם מאות מכלי תסיסה של עשרות רבות של תלמידים בכל שנה, עם למעלה מ-70 טון ענבים מ-13 זנים שמגיעים מכרמים נבחרים מכל אזורי היין שברחבי המדינה, עם סדנאות אורח של טובי המומחים בענף, כמות הידע שמצויה בחצר הקטנה של יקב שורק כמעט בלתי נתפשת. ״אני מגדיר את עצמי כיינן לומד” מעיד ניר. “אני לומד מכל בציר ובציר, מכל כורם וכורם, ומכל תלמיד, זן ענבים וכרם. את כל מה שלמדתי אני מכניס ביינות שלי, היינות של היקב. אני בחיפוש מתמיד אחר ענבים מכרמים איכותיים חדשים עבור בית הספר. מגוון הזנים שנמצא תחת ידי מאפשר לי לחקור, ליצור בלנדים חד פעמיים ויינות בסגנונות שונים, אותם אני מבקבק תחת השם מעבדה”. 

בסך הכל מיצרים בשורק כ-75,000 בקבוקים בשנה, מהם כ- 15,000 יינות של היקב והשאר של התלמידים והיצרנים. אין בשורק סדרות קבועות או אחידות. מדי שנה מבוקבקים לפחות עשרה יינות שאת כולם מאפיינת עשייה צנועה, חוקרת ומדויקת. על התווית ניתן תמיד למצוא אינפורמציה על היין, מקורו ואופן עשייתו.

בספר ההיסטוריה שייכתב ביום מן הימים על ענף היין הישראלי, יהיה ליקב שורק מקום של כבוד. היקב סייע לקח חלק מרכזי בקידומה של תרבות יין מקומית ובקירובם של ישראלים רבים ליצירה ולאהבה של יין. אנחנו בצ’ירז שמחים להיות חלק מהשרשרת הזו ולחלוק אתכם את יינות שורק.