משלוח חינם מעל 350 ש"ח

סל הקניות שלך עדיין ריק

ראיון עם אוליבייה קרוג  

שמפניה, סמל האנינות, היא מלכת היינות המבעבעים. בית קרוג, שהצליח לאורך השנים להתמצב כקטגוריה משל עצמו, הוא ללא ספק אחד היהלומים הבורקים ביותר בכתר.  

יש שמפניות אפריטיף, יש שמפניות של סלבס, יש שמפניות מגדלים, יש שמפניות רציניות ויש שמפניות פופולריות – ואז יש את קרוג. 

גראנד קווה – שמפניית הדגל של קרוג

לאחר שנים של שתיית סוגי שמפניה רבים אני יכול להגיד שמעטות השמפניות שהצליחו לאתגר, לרגש ולאלחש אותי, הן אינטלקטואלית והן חושנית, כפי שקרוג יכולה.

לעתים נדמה ששמפניית קרוג היא קודם כל יין לבן גדול ומורכב ורק אחר כך, על הדרך, הוא גם מבעבע. 

קרוג חריגה באופנים נוספים. זהו בית השמפניה היחיד שאין לו יין התחלתי נגיש וזול. היין הבסיסי (אם אפשר לקרוא לזה כך) נקרא ׳גראנד קווה׳ והוא יין העשוי מתערובת של 131 יינות מ-12 בצירים שונים שיכולים לנוע על פני 20 שנה. לא בדיוק קורץ מחומרים שאפשר לקרוא להם ׳בסיסיים׳.

קרוג הולכת נגד הזרם והפוך מכל טרנד. אם היום יש עליה ניכרת בשמפניות ׳בלאן דה בלאן׳ או ׳בלאן דה נואר׳ הרי שמוצר הדגל של קרוג ממשיך לשיר את האקורד המשולש (פינו נואר, פינו מנייה ושרדונה) הידוע של שמפיין על שני צבעיו. אם שמפניות של חלקות יחידניות הופכות להיות צו האופנה, הרי שקרוג ממשיכה להיות תערובת של 250 חלקות שונות.

לכבוד החג ולכבודכם שוחחתי עם אוליבייה קרוג, הדור השישי של הבית הידוע מריימס. את אוליבייה הכרתי בתקופה בה עבדתי באירופה עבור חברת כוסות היין הידועה רידל, והתראינו לעיתים קרובות. מאז חזרתי ארצה, הקורונה, השנים וארועי העת האחרונה יצא שלא נפגשנו כמה שנים טובות. המכירה הייחודית שאנחנו מציעים היוותה עבורי הזדמנות מצוינת לשוב לשוחח איתו על עולם היין שהשתנה מאד בשנים האחרונות, ובפרט על עולם השמפניה ועל קרוג.

מה השתנה בקרוג במאה ה-21 

״אם פעם נהגנו להיות מסתוריים ומעט בלתי מושגים, הרי שעם השנים החלטנו שאנחנו רוצים להיות נגישים יותר, נדיבים יותר בקשר עם הלקוחות שלנו. אתה בטח זוכר שפעם לא היינו מספרים ממה מורכב הגראנד קווה. היום כל חובב יין יכול לסרוק את קוד הקיו. אר. שעל בקבוק השמפניה שלו, ולקבל את כל המידע, הרכב הזנים, מספר היינות ממנו מורכב הבלנד ומאילו שנות בציר, כולל מה הבציר הצעיר ביותר ומהו הבציר הוותיק ביותר. אם פעם היינו בית ששמו נקשר ליוקרתיות ולסמל מעמד, הרי שהיום אנחנו מקפידים להיות נדיבים, נגישים, זמינים. פעם נראה היה שסודיות ומסתוריות הם ערכים חשובים בעולם המצוינות, היום אנחנו מרגישים שלהתקרב אל הקהל, לשתף אותו, ליצור שקיפות אלו ערכים חשובים יותר״.

מה מבדל את קרוג משמפניות אחרות?

״החזון של ז׳וזף קרוג היה החיבור של שמפניה עם ארוחה, כך שקרוג איננה שמפניית ׳אפריטיף׳ אלא יין מבעבע מורכב ורב ממדי שיכול להתאים לאורך כל הארוחה. אבא שלי עבד עם השפים הגדולים ביותר בצרפת, והמציא, הלכה למעשה, את החיבור בין שמפניה ׳יינית׳ כמו קרוג לאוכל הצרפתי. עשינו לאורך שנים ארוחות עם התאמת יין ואוכל, ולא פעם עם התאמה של שנת בציר עם מנה ספציפית. כך שיש שמפניות לייפסטייל, של אווירה וכאלה שמחפשות להדגיש מעמד כלכלי, בקרוג אנחנו מברכים על הברית שיש לנו עם אנשי תרבות האוכל.״    

אוליבייה קרוג, דור שישי למייסדי בית השמפניה קרוג

שמפניה והתחממות כדור הארץ

״אין ספק שההתחממות הגלובלית מעלה סימני שאלה רבים, לא רק לנו אלא בכלל בעולם היין והשמפניה. הגפנים מתעוררות ומלבלבות מוקדם, ואנחנו מתמודדים עם כפור שמגיע כמעט מידי אביב ושורף את הפקעים המלבלבים. זו תופעה מדאיגה שעשויה להמיט אסון עם אובדן היבול. ההבשלה העולה משמעותה שרמת החומצה ביין עשויה להיות בירידה, והפרופיל השמשי עשוי להדגיש פירותיות ונדיבות כפי שלא הכרנו. כאילו כל זה לא מספיק, בכרמים ישנם כיום מחלות ומזיקים שלא הכרנו לפני כן.

אנחנו מתמודדים עם זה בדרכים שונות, אבל חשוב לציין שתנאי הפתיחה שלנו טובים יותר מאשר רוב בתי השמפניה. ראשית, אנחנו עובדים כיום עם למעלה מ-250 חלקות והחוזים שלנו מול המגדלים הם על כל חלקה וחלקה ולכן אנחנו קובעים את הטיפול בה, מה היבול שלה ומתי בוצרים אותה. אנחנו בוצרים מוקדם יותר מאשר רוב בתי השמפניה כי יין הבסיס עליו מושתת יין הגראנד קווה המרכזי שלנו הוא בן לפחות 8 שנים. עם קרוב ל-40% יינות רזרבה אנחנו יכולים לבצור מוקדם בלא חשש שהיין יהיה חד מידי. הסגנון שלנו תמיד היה סביב ה-4 גרם סוכר לליטר, רמה שנחשבת נמוכה מאד, כך שמעולם לא היינו צריכים להקטין את הדוזאז׳ כפי שעושים כיום בתים רבים לאור תנאי האקלים המשתנים.״

מרתפי קרוג בריימס

האם שמפניה מצליחה להגיע גם לחובבי יין צעירים?

״אזור היין שמפיין עבר שינויים מרחיקי לכת בשנים האחרונות. אם תצא לריימס תוכל לראות הרבה צעירים מבקרים בבתי השמפניה, וברי שמפניה נפתחים בכל מקום, לא רק בצרפת.

סומליירים ברחבי העולם חרטו על דגלם את הנגשת המשקה האצילי. בערים הגדולות שמפניה מתחילה לככב בתפריטים, וקהל עדכני נחשף לסגולותיה. עם מגדלים צעירים, שמפיקים יינות שמפניה באזורים פחות יקרים כמו קוט דה בר ו-מונגה, יש כאן לא פחות ממהפכה.  

לצערנו מחיר האדמות בשמפיין והתהליך הארוך שנדרש ליצירת שמפניה גורמים לכך שהיא לא יכולה להיות מוצר זול ונגיש לכולם. אך בניגוד לדימוי המבוגר שהיה פעם, יש כיום דור חדש וצעיר שלא מתחיל ארוחה ללא כוס שמפניה.״     

האם זה לא הזמן בקרוג לייצר יין אדום Coteaux Champenois?

״בשביל זה צריך יותר כרמים ואנחנו לא בחיפוש אחר גדילה. רמי קרוג הוסיף את שמפניית הרוזה בשנות ה-80 ומאז אנחנו מוסיפים רק מעט מאד ולאט מאד. רכשנו את קלו דו מניל (חלקה יחידנית נחשקת במיוחד בכפר לה מניל סור אוז׳ה העשויה על טהרת השרדונה) ב-1971 וזה היה רק כשהגיע בציר 1979 שהחלטנו לבקבק אותו בנפרד וגם אז הוצאנו אותו לשוק רק בשנת 1986.

גם את קלו ד׳אמבוניי (בלאן דה נואר מכרם יחידני קטנטן של פינו נואר) רכשנו בשנת 1994 והיין הראשון משנת 1995 יצא לשוק רק ב-2007. כך שאנחנו לא שולפים מהירים אלא מתמקדים בסיפור שלנו ומדייקים אותו. אז לשאלתך, אין לנו תכנון ליצור יין אדום כרגע.״

חדר הטעימות של קרוג שם יוצרים את הבלנד המיתולוגי מידי שנה בשנה

מתי אתה בא לבקר?

״זה חלום ארוך שנים שלי לבקר בארץ, אבל תסכים איתי שכרגע זו אולי לא התקופה המתאימה ביותר. ליבי איתכם ועם מה שקורה בארץ. אחד האירועים המרגשים ביותר שהיו לי בחיים הייתה ארוחת ערב בדאבוס עם שמעון פרס שישב ממש לידי ושוחחנו על ישראל, על איראן ובכלל. זה היה מפגש מפעים שלא אשכח כל חיי. הבהירות שלו, האופטימיות והתשוקה היו מאירי עיניים באופן שאינני יכול לתאר. אני מקווה שתחזור כבר השפיות לעולם בכלל ולישראל בפרט.״